Mafie má určitou oddělenou a specifickou identitu, která se odlišuje od běžné kriminální třídy.

Zatímco běžní zločinci se zaměřují na osobní prospěch a operují často jednotlivě nebo v malých skupinách, mafie představuje organizovaný systém s hierarchií a strukturou, který má vlastní kódy chování a hodnoty.

Mafie je často vnímána jako vysoce organizovaná síť, kde členové podléhají striktním pravidlům a hierarchii. V tomto smyslu je mafie více než jen skupina jednotlivců páchajících zločiny; je to spíše instituce s rozvinutým řízením, která se snaží o kontrolu určitých aspektů společnosti.

Na druhé straně je důležité rozlišovat mezi mafií a obecnou kriminální třídou. Mafie není synonymem pro každého zločince a její členové nejsou pouze jednoduchými kriminálníky. Mafie jako instituce si klade za cíl vytvářet zisky a moc, často prostřednictvím ilegálních činností, ale často se také snaží o udržení určitého řádu a disciplíny v rámci svého vlastního systému.

„Mafie je mozek“

Mafie není pouhá skupina jednotlivců, ale organizovaná síla, která má strategické a vedení schopnosti. Mafie se často chová jako centrální autorita, která řídí a koordinuje různé kriminální aktivity a členy v rámci své struktury. Její schopnost organizovat a plánovat činí z mafie více než jen skupinu zločinců, ale spíše řízenou entitu s cíli a strategiemi.

Zároveň je pravda, že mafie a obecní zločinci jsou často blízcí v duchu a sjednoceni ve své víře v určité principy a hodnoty, které jsou pro ně důležité. Tato „víra“ může být v mafii reprezentována skrze její kódy čestnosti, loajality a tichého dodržování určitých pravidel a hierarchie. Pro členy mafie může tato víra představovat formu oddanosti, která je podobná náboženskému nebo ideologickému přesvědčení.

Na druhé straně zločinci, kteří nejsou součástí mafie, mohou mít podobné přesvědčení nebo víru ve své vlastní cíle a způsoby života. I když nemají tak komplexní hierarchii a organizaci jako mafie, mohou být spojeni společnými motivy, jako je přežití, osobní prospěch nebo odpor vůči autoritám.

Celkově je tedy mafie vnímána jako organizovaný mozek kriminálních aktivit, který se od běžných zločinců liší svou strukturou, hierarchií a schopností koordinovat rozsáhlé operace. Zároveň však existuje podobnost v duchovním přístupu a víře, které propojují členy mafie a obecné zločince, ačkoliv v odlišném kontextu.

Rozdíl mezi mafií a běžnou kriminální třídou je tedy v jejich organizaci, cílech a způsobu operace. Mafie má tendenci být hierarchická, disciplinovaná a často se snaží ovlivňovat a kontrolovat různé aspekty společnosti, zatímco obecní zločinci mohou operovat nezávisleji a jejich hlavním motivem je osobní prospěch či přežití.

Tento rozdíl je důležitý pro pochopení mafie jako sociálního a kriminálního fenoménu, který se liší od běžné kriminality a má své specifické charakteristiky a vlivy ve společnosti.

Mafie není všeobjímajícím fenoménem, jak se často mylně považuje. Naopak, existují rozsáhlé oblasti a celé provincie na Sicílii, zejména na východní straně ostrova, které buď byly imunní vůči mafii, nebo se vždy chovaly antagonisticky vůči její přítomnosti.

Existují také mnohé další okresy, kde mafie nebyla původním prvkem, ale byla přenesena nebo vnucena.Domovská centra mafie jsou omezená a nenachází se všude na Sicílii, jak by se mohlo zdát. Tato centra se vyvinula v místech, kde topografické podmínky nebo historické okolnosti vedly k tomu, že koncept a činnost mafie mohly nejlépe vzkvétat. Tyto místní důvody, které mohou být spojeny s historickými událostmi nebo geografickými faktory, se často časem změnily nebo ztratily svůj význam, čímž se z mafie staly spíše zmatené legendy než aktuální realita.

Historicky může být intenzita mafie spojena s vlivem starověkých civilizací na východním Středomoří, vlnami barbarských invazí a obdobím cizí nadvlády. Tyto faktory postupně formovaly rozložení mafie na Sicílii, přičemž její přítomnost a význam klesají směrem od západu k východu, od vnitrozemí k moři a od hor k rovinám, až do bodu, kde zcela mizí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!