‚Ndrangheta: z lokální skupiny se sociální a obrannou funkcí k moderní mafiánské organizaci

‚Ndrangheta má své kořeny v Kalábrii, což je region na jihu Itálie. Kalábrie je hornatý a zemědělsky méně rozvinutý region, což v minulosti přispělo k vytvoření podmínek pro rozvoj zločinných organizací jako je ‚Ndrangheta.

Kalábrie, jako historicky chudý region na jihu Itálie, byla prostředím, kde měly tradice jako „vendetta“ (krevní msta) hluboké kořeny. Tento region byl znám svými obtížnými přírodními podmínkami, což zahrnovalo horské a kopcovité terény, které mohly přispět k izolaci a formování specifických sociálních a kulturních vzorců.

Tradice vendetty vychází z historické praxe osobní msty, kde bylo považováno za povinnost rodiny nebo klanu bránit svou čest a vyřizovat si účty s těmi, kteří jim ublížili. Tento systém byl často využíván k upevnění moci a řízení společenských vztahů v komunitách, kde státovní autorita byla slabá nebo nedostatečná.

Je důležité zdůraznit, že ‚Ndrangheta se nevyvinula přímo z tradice vendetty, jako tomu bylo u některých mafiánských organizací na Sicílii. ‚Ndrangheta vznikla spíše z ekonomických a sociálních podmínek Kalábrie a postupně se transformovala do moderního fenoménu organizovaného zločinu, který je dnes znám svou složitou strukturou a rozsáhlými nelegálními aktivitami.

V 19. století byla Kalábrie charakterizována sociálními a hospodářskými nerovnostmi, což vytvářelo podmínky pro nelegální aktivity jako bylo vydírání, krádeže dobytka a další formy zločinnosti

Tyto podmínky podporovaly rozvoj lokálních skupin, které se později transformovaly do organizovaných zločineckých struktur. Ndrangheta prošla postupnou modernizací a adaptací na nové podmínky v průběhu 20. století. Organizace se rozšířila do dalších částí Itálie a do zahraničí, zejména do Evropy, kde se stala jednou z nejvýznamnějších a nejmocnějších mafiánských organizací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!