Od ochrany k organizovanému zločinu

Počátky mafie jsou spojeny s historií Itálie, zejména na Sicílii, kde se mafie začala formovat jako reakce na nedostatek spravedlnosti a ochrany. Prvotní formy mafie sloužily jako lokální ochranné a nápravné organizace, které bránily místní komunitě před násilím a nekalým jednáním.

Mafie se postupně rozšířila ze svého sicilského základu do dalších regionů Itálie a později i do zahraničí. Významné italské mafie jako Cosa Nostra, ‚Ndrangheta, Camorra a Sacra Corona Unita mají silný vliv na jižní Itálii, zatímco jejich aktivita a síť se rozšířila do Evropy, Ameriky, Austrálie a dalších částí světa.

S rostoucí globalizací se mafie staly mnohem více síťovanými a koordinovanými. Využívají své geografické rozmanitosti jako výhodu k mediaci mezi jinými zločineckými skupinami a k obchodu s různými nelegálními činnostmi, včetně drogového obchodu, obchodu s lidmi, praní špinavých peněz a korupce.

Mafie se adaptují na moderní technologie, včetně kybernetické kriminality a online obchodu. Využívají internet a komunikační technologie k řízení svých operací a k usnadnění mezinárodního obchodu.

Boj proti mafii se stal prioritou mnoha zemí a mezinárodních organizací. Spolupráce mezi státy, výměna informací a společné operace přispívají k oslabení a omezení moci mafií po celém světě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!