Mafie skutečně začala vzkvétat prohibicí v roce 1920

Mafie začala vzkvétat během období prohibice v USA v letech 1920 až 1933. Prohibice zakázala legální prodej alkoholu, což vytvořilo obrovský černý trh pro nelegální výrobu, distribuci a prodej alkoholu. Mafie, jako například skupiny vedené Al Caponem v Chicagu a Salvatorem „Lucky“ Lucianem v New Yorku, využily tuto situaci k rozšíření svých obchodních aktivit na pašování alkoholu, hazardní hry, vydírání a prostituci.

Al Capone v Chicagu a Salvatore „Lucky“ Luciano v New Yorku se stali významnými postavami v době prohibice ve Spojených státech, která probíhala v letech 1920 až 1933. Během tohoto období se mnozí mafiáni, včetně Capona a Luciana, zaměřili na nelegální činnosti jako pašování alkoholu, provozování hazardních her, vydírání a organizovanou prostituci, což jim přineslo obrovské zisky.

Al Capone se stal slavným tím, že ovládal nejen obchody s alkoholem, ale také měl kontrolu nad mnoha jinými nelegálními aktivitami v Chicagu. Jeho organizace, známá jako Chicagská mafie, měla velký vliv na městskou politiku a ekonomiku.

Salvatore „Lucky“ Luciano se stal v New Yorku prominentní postavou organizovaného zločinu

Byl známý tím, že transformoval italskou mafii v USA tím, že zavedl moderní organizační struktury a dohodl se na mírových dohodách mezi rivalizujícími gangy, což mu umožnilo získat významnou moc a bohatství.

Nicméně, bohatství a moc, které Capone, Luciano a jejich mafiánské organizace dosáhly, byly často vykoupeny vysokou cenou. Konkurenční gangy bojovaly o kontrolu nad územím a zisky, což vedlo k násilným konfliktům a stovkám obětí.

V roce 1931, po krvavém boji o národní nadvládu mezi znepřátelenými skupinami, různé gangy v čele s Lucky Lucianem, Meyerem Lanskym (připisovaným mnoha jako první, kdo zvládl koncept praní špinavých peněz) a Bugsy Seigel (jako první vybudoval velké kasino v Las Vegas) vypracoval systém arbitráže prostřednictvím rady a rozdělil zemi na 10 regionů, z nichž každý ovládal jednou z původních 10 rodin. Ačkoli struktura, složení, členství, a dokonce i existence mafiánské rodiny se neustále mění, historicky existovaly 10 hlavních a dalších 15 (nebo tak nějak) nezletilých rodin.

Prohibice skončila v roce 1933, což vedlo ke změnám v aktivitách mafie a policejnímu tlaku na významné mafiánské figury. Nicméně, jejich odkaz na americký organizovaný zločin zůstal trvalý a má významný vliv na povědomí veřejnosti o historii mafie v USA. Konec zákazu alkoholu a zároveň zásadní zlom v aktivitách mafie. Mnoho mafiánských bossů, včetně Capona a Luciana, se poté dostalo pod policejní tlak a bylo obviněno z různých zločinů. Toto období však zanechalo trvalý stín na americkém organizovaném zločinu a zvýšilo veřejnou a vládní angažovanost v boji proti mafii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!