Sicilská mafie se stala jakýmsi paralelním systémem moci na Sicílii

Sicilská mafie, známá jako Cosa Nostra, má hluboké historické kořeny sahající až do 19. století. Její vznik je spojen s historickými a socio-ekonomickými podmínkami na Sicílii, které se postupně vyvinuly v podmínky pro vznik organizovaného zločinu.

Sicílie byla historicky jednou z nejchudších oblastí v Itálii. Tato chudoba vedla k vysoké nezaměstnanosti, nedostatku zdrojů a omezeným příležitostem pro obyvatele. Byla dlouho zasažena chudobou, nespravedlivými politickými strukturami a nedostatkem právní ochrany. V takovém prostředí vznikaly lokální skupiny, které se specializovaly na obranu před násilím a nečestným jednáním, čímž se začaly formovat prvotní formy organizovaného zločinu.

Sicílie byla často ovládána nedemokratickými a korumpovanými politickými strukturami, které nebyly schopné poskytnout efektivní spravedlnost a ochranu občanům. Státní orgány nebyly schopny zajistit bezpečnost a spravedlnost, což vedlo k tomu, že obyvatelé hledali alternativní formy ochrany a řešení svých problémů mimo oficiální instituce.

Celosvětově je mafie řízena z jeho historického sídla Palermo. Působí ve více než 40 zemích, včetně národy Dálného východu produkující heroin (jeden odhad má 750 milionů dolarů v jihovýchodní Asii heroin mířící každý rok do New Yorku přes mafii- řízené distribuční sítě).

V takovém prostředí začaly vznikat lokální skupiny, které se postupně transformovaly v organizované formy zločinu. Tyto skupiny se specializovaly na ochranu svých členů, vydírání, řešení sporů a ochranu obchodních zájmů. Postupem času se tyto skupiny stávaly stále organizovanějšími a hierarchizovanými, což vedlo k formování Sicilské mafie v podobě, kterou známe dnes.

Sicilská mafie se tak stala jakýmsi paralelním systémem moci na Sicílii, který nabízel ochranu a řešení sporů mimo oficiální státní struktury.

Protože výraz „mafie“ znamená v arabštině „útočiště“, někteří tomu věří
vědců, že počátky mafie sahají do 9. století, kdy byla Sicílie
obsazené arabsky mluvícími útočníky. Místní Sicilané se spojili k
hledat útočiště před útočníky


Existují teorie a spekulace o tom, že počátky mafie, konkrétně výrazu „mafia“, by mohly sahat až do období arabského osídlení Sicílie v 9. století. Během této doby byla Sicílie obsazena arabsky mluvícími útočníky, kteří přinesli s sebou svou kulturu, zvyky a slovník.

V arabštině slovo „mafia“ (مافيا) znamená „útočiště“ nebo „skrýš“, což může být spojováno s potřebou Sicilanů hledat ochranu nebo útočiště před arabskými útočníky během jejich okupace Sicílie.

V této nejisté době mohli místní obyvatelé Sicílie vytvářet lokální skupiny či organizace, které by sloužily k obraně, ochraně a vzájemné podpoře před arabskými útočníky.

Postupem času se tyto skupiny mohly transformovat a vyvíjet do form, které byly později známé jako mafie - organizované skupiny, které se specializovaly na ochranu a správu konfliktů v místní komunitě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!