Rychlý Rozvoj Norem FATF: Pilíř Globálního Boje proti Finanční Kriminalitě

Již deset let po svém vzniku se Financial Action Task Force (FATF) stal klíčovým hráčem v mezinárodním boji proti praní špinavých peněz (AML) a financování terorismu (CFT). Jeho nejpozoruhodnějším úspěchem bylo rychlé šíření jeho norem, které přijalo více než 130 jurisdikcí během relativně krátkého období. Dnes je kriminalizace praní špinavých peněz prakticky univerzální, s více než 180 jurisdikcemi, které schválily doporučení FATF.

Tento rychlý nárůst počtu jurisdikcí, které přijaly normy FATF, má mimořádný dopad na globální snížení základních trestných činů. Odhaduje se, že možná pouze 0,2 % globálních nezákonných finančních toků je v současnosti zadržováno a zmrazeno. I když toto číslo může zdát se nízké, je to důkazem úspěchu norem FATF při omezování toku nezákonných financí a ochraně globální ekonomiky před zneužitím pro nelegální aktivity.

Tento rychlý pokrok v kriminalizaci praní špinavých peněz a financování terorismu však přináší i nové výzvy. Je nezbytné zajistit, aby jurisdikce plnily své závazky v souladu s normami FATF a aby dohlížely na dodržování těchto norem. Mezinárodní spolupráce a výměna informací jsou klíčové pro úspěšné zvládnutí těchto výzev a udržení bezpečnosti a integrity globálního finančního systému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!