Financial Action Task Force (FATF)

Mezinárodní spolupráce v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu je pozoruhodná nejen rychlostí, s jakou nové normy byly přijaty po celém světě, ale také svým institucionálním přístupem.

Do poloviny 80. let praní špinavých peněz nebylo v mnoha zemích zákonem zakázáno. První zemí, která vytvořila vnitrostátní zákon zaměřený výhradně na praní špinavých peněz, byly Spojené státy s přijetím zákona o kontrole praní špinavých peněz v roce 1986. Od samého začátku americká vláda usilovala o přesvědčení ostatních zemí, aby následovaly tento příklad. Bylo jasné, že vzhledem k mezinárodní mobilizaci kapitálu by jednostranný přístup k boji proti praní špinavých peněz nebyl účinný a mohl by ohrozit konkurenceschopnost finančního sektoru. Tyto snahy vedly k prvním úspěchům v prosinci 1988, kdy bylo přijato Basilejské prohlášení o zásadách prevence trestného užívání bankovního systému k praní špinavých peněz. Těsně nato byla začleněna ustanovení proti praní špinavých peněz do Úmluvy OSN proti nedovolenému obchodu s omamnými látkami a psychotropními látkami.

Významným krokem bylo založení Financial Action Task Force (FATF) v létě 1989. O rok později tato instituce sídlící v Paříži vydala první verzi takzvaných Čtyřiceti doporučení, která se stala jednou z nejdůležitějších mezinárodních dohod o praní špinavých peněz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!